Sångsvanar vid Göta älv i Nödinge

Var femte år räknas sångsvanarna i hela Europa. I år var det dags igen och gjordes under helegen 11-12 januari. Inventeringarna började 1995 och har sedan dess genomförts var 5e år. Resultatet för de svenska inventeringarna finns givetvis på en hemsida, Lunds universitet. Resultat för årets räkning finns inte med. Sammanfattningsvis kan man säga att det går bra för sångsvanen.

Dagarna innan helgen hade jag sett ett stort antal svanar på älven från tåget. Det var längs Göta älv mellan Klädkällaren och Nödinge station. På lördagen räknade jag till 59 sångsvanar samt att antal knölsvanar. De låg/simmade i kanten mellan Göta älv och hedmarken.

Alla känner till Horborgarsjön med sina tranor. Det finns en motsvarande plats för sångsvanar. Det är sjön Tysslingen utanför Örebro som är norra Eurpas största rastplats för sångsvanar. Den 18 mars 2019 kunde man där räkna till 3 500 stycken. Året innan var det över 5000 svanar där i början av april. Mer information om hur det blir i år hittar du på Naturens teater i Rånnesta. 2020 års räkning hade inte börjat när jag skrev detta (18/1 2020). Jag planera att besöka platsen i år när större mängder sångsvanar är där.

Vill du veta mer om svanar finns det en utmärkt hemsida, fagel.se, där man hittar utmärkt information. Det finns också en bra fågelguide, Fågelguiden, som man kan ladda ner i mobilen. Läs en recension. OBS Den är inte gratis. Det finns också en bok med samma namn och då ingår appen.

Vädret var inte det bästa och avståndet var ganska långt. Jag använde en Canon EOS 500 med ett 600 mm zoomobjektiv. Bildkvalitén blev inte den bästa men acceptabel. Alla bilderna är klickbara för att få upp en större bild.


Sångsvan Sångsvan En grupp sångsvanar vid älven nära Nödinge station.
En del sångsvanar tog en lite flygtur längs älven norrut. De vände doch alltid tillbaka. De grå svanarna i mitten är unga fåglar som ännu inte fått sin vita fjäderdräkt. Gruppbild på att antal sångsvanar som vilar i kanten på Göta älv.

Svanar i Sverige

Det finns tre arter av svanar i Sverige. Det är knölsvan, sångsvan och mindre sångsvan (tundrasvan). Under mina spaningar vid älven såg jag bara knölsvan och sångsvan. De skiljs lätt åt på näbbbens utseende.


Knölsvan

Sångsvan

Sångsvanen har en spetsig gul näbb med svart spets. Huvud och näpp ser trekantigt ut.

Knölsvanan har en tydlig knöl på ovansidan av näbbroten. Näbben är också orange och svart.

Knölsvan som "burrar" upp sig. Troligen ett svanpar som uppvaktar varandra. I förgrunden 2 vilande sångsvanar. Två sångsvanar i förgrunden och en knölsvan i bakgrunden.