Tussilagon (hästhoven) som vårtecken

Klicka för större bilder

Tussilagon är vanlig i södra och mellersta Sverige men förekommer även i Norrland. Det är en av de första vårblommorna och kan blomma så tidigt som februari. Det är en flerårig växt som sprider sig både med frön och jordstam. Den är korgblommig med skilda han- och honblommor

Tidigare användes en dekokt på bladen mot hosta. Enligt Linné rökte man förr bladen mot hosta och astma. Namnet tussilago (som även är det latinska släktnamnet) kommer från de två latinska orden tussis (hosta) och ago (fördriva). Det var givetvis Linné som beskrev släkten tussilago.

Det äldre namnet hästhov kan eventuellt härledas till att bladen liknar en hästhov eller kan det vara en förvrängning av "hosthäva"?

Tussilagon är en efterlängtad blomma som blommar tidigt på våren. Den är också lätta att plocka i dikesrenar varför många plockar en liten bukett att sätta i vatten inomhus. Kärt barn har många namn och tussilagon är inget undantag. Några lokala namn är:

Folafötter (hästfötter)   Lerblad   Hovgräs   Lerskreppe   Skrep   Skreppe  Hosthäva 

Om man får in tussilago i trädgården är de svåra att bli av med. Den betraktas till och med som invasiv i vissa områden. Om man täcker området med svart plast i två år lär det gå att bli av med dem.

Tussilagon är en vacker vårblomma som lyser gul längs våra vägar. Men, vad händer sedan? Varför inte följa ett tussilagostånd fram till hösten för att se vad som händer under året. När tussilagon blommar har den till exempel inga blad, men, de utvecklas senare.

Tussilagon är också en viktig växt för bin.

Läs mer:  Wikipedia   Den virituella floran   NatureGate   Shenet